Test na nietolerancję pokarmową


Aby zapobiec objawom chorobowym, często wystarczy wyeliminować z diety produkty nietolerowane. Jeżeli test FOODDETECTIVE TM, FOODPRINT lub ELISA FOODTEST wykażą podwyższone stężenie przeciwciał IgG przeciwko konkretnemu pokarmowi, zaleca się wyeliminować go całkowicie z diety i zastąpić innym z tej grupy na co najmniej 3 miesiące. W ten sposób odciążony z nagromadzonych kompleksów organizm, zregeneruje siły witalne i odpornościowe układu immunologicznego. Jeżeli badanie wskaże na nietolerancję wielu pokarmów, zaleca się wówczas redukować ilość danego pokarmu w diecie aż do całkowitego wyeliminowania.

Materiałem potrzebnym do przeprowadzenia testu jest niewielka ilość krwi pobrana z opuszka palca do specjalnej próbówki dołączonej do zestawu. Ilościowe określenie stężenia przeciwciał IgG specyficznych dla antygenów pokarmowych i dodatkowe, graficzne przedstawienie wyniku pozwala na łatwe rozróżnianie poziomu przeciwciał, które stanowią prawdopodobną przyczynę nietolerancji pokarmowej oraz są podstawą do ułożenia odpowiedniej diety eliminacyjnej.

Test na nietolerancję możesz wykonać w naszej przychodni po wcześniejszym uzgodnieniu terminu. Nie musisz się do niego specjalnie przygotowywać.

Więcej informacji uzyskasz w rejestracji lub pod numerem telefonu 82 565 34 32 lub 512 835 211.

 

Dlaczego warto wykonać test na nietolerancje pokarmowe?

 

Z roku na rok wzrasta liczba osób chorujących z powodu nadwrażliwości na pokarmy. W ostatnich latach coraz szerzej akceptowany jest pogląd, że nietolerancja pokarmowa zależna od przeciwciał IgG może przyczyniać się do występowania wielu objawów i zaburzeń przewlekłych, które dotąd nie były wiązane przyczynowo ze stosowaną dietą.

Do niedawna termin „nietolerancja pokarmowa” oznaczał każdą reakcję na pożywienie, w której układ immunologiczny nie odgrywa głównej roli. Obecnie coraz częściej mianem nietolerancji pokarmowej określa się nieprawidłową reakcję organizmu z udziałem systemu odpornościowego i swoistych przeciwciał klasy G (IgG). Są to przeciwciała, które z fragmentami spożywanych pokarmów (antygenówpokarmowych) mogą tworzyć kompleksy immunologiczne (immunotoksyny) i wywierać szkodliwy wpływ na funkcjonowanie całego organizmu powodując uciążliwe i długotrwałe dolegliwości.

Nietolerancja pokarmowa może być określana określana również jako „opóźniona alergia pokarmowa” (objawy mogą wystąpić nawet 72h po zjedzeniu pokarmu) lub „utajona alergia pokarmowa”, ponieważ zgodnie z najnowszą terminologią medyczną mechanizmy zależne od pokarmowych przeciwciał IgG stanowią oddalone w czasie reakcje alergicznej nadwrażliwości.

Nietolerancja pokarmowa obecnie stanowi powszechny problem, zarówno u dzieci, jak i u młodzieży i  dorosłych. Wiele osób odczuwających zróżnicowane objawy ma problem z otrzymaniem właściwej diagnozy lekarskiej. Coraz częściej zamiast leczenia przyczynowego stosowane jest leczenie doraźne jedynie łagodzące objawy choroby.

Zalecane jest stosowanie diety eliminacyjnej opartej o badanie nietolerancji pokarmowej między innymi w takich specjalnościach jak: gastroenterologia (np. zespół jelita nadwrażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego,), reumatologia (np. reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczycowe zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie kręgosłupa), dermatologia (atopowe zapalenie skóry, łuszczyca), alergologia (wszystkie objawy nietestowane przez przeciwciała IgE), choroby autoimmunologiczne (np. Hashimoto).

Jeżeli istnieje podejrzenie, że stosowana dieta może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie, najłatwiejszym sposobem, aby się o tym przekonać, jest wykonanie testu na nietolerancję pokarmową w celu zidentyfikowania pokarmów powodujących przyczynę dolegliwości.

 

Kilka faktów:

  • nietolerancja pokarmowa dotyka dwa razy częściej niż u mężczyzn i dotyka około 45% Europejczyków. Immunotoksyny wywołują przewlekły stan zapalny – lokalny lub ogólnoustrojowy,
  • w większości przypadków objawy nietolerancji pokarmowej są wielonarządowe, dlatego często brakuje specyficznych objawów klinicznych,
  • wraz z wiekiem może następować zmiana obrazu klinicznego i lokalizacji narządowej choroby.

 

Dowody naukowe

 

Naukowcy (Hardman i Hart, 2007) przeprowadzili badania dotyczące związku między stosowaniem diety opartej na eliminacji pokarmów powodujących wysokie poziomy przeciwciał IgG, a nasileniem różnych zaburzeń zdrowotnych jak zaburzenia żołądkowo-jelitowe, dermatologiczne, neurologiczne, oddechowe, psychologiczne, mięśniowo-szkieletowe. Badaniem objęto ok. 5,3 tys. pacjentów podstawowej opieki zdrowotnej w Wielkiej Brytanii, zadając pytanie o korzyści wynikające ze stosowania diety eliminacyjnej. Wykazano, ze aż 75% spośród badanych pacjentów odczuło korzystne skutki diety eliminacyjnej wskazanej w oparciu o test na nietolerancję pokarmową i wysoko oceniło poprawę swojego samopoczucia, niezależnie od płci i wieku pacjentów. Warto także podkreślić, że aż 92% spośród pacjentów , którzy po zastosowaniu zaleconej diety odnieśli zdrowotne korzyści, po powrocie do uprzednich nawyków żywieniowych odnotowało znaczące pogorszenie zdrowia.  Podobne badania wykazujące korzystne efekty stosowania diety opartej na eliminacji pokarmów powodujących wysokie poziomy IgG przeprowadzili amerykańscy naukowcy (Atkinson i wsp., 2004), badający pacjentów z zespołem jelita nadwrażliwego, a także z rozpoznaniem choroby Leśniowskiego-Crohna (Bentz i wsp., 2010). W jeszcze innych badaniach autorzy postulują, że możliwy jest patogenetyczny związek między nietolerancją pokarmową i poziomem IgG, a rozwojem otyłości i miażdżycy (Wilders i wsp., 2008). Istnieją także badania naukowe, które potwierdzają, że dieta eliminująca produkty zidentyfikowane testem na nietolerancję pokarmową jest skuteczną metodą walki z migreną (Ress i wsp., 2005; Aply i wsp., 2010).

 

Dieta eliminacyjna oparta o wynik testu ma za zadanie:

  • wyciszyć reakcje alergiczno-immunologiczne w obrębie przewodu pokarmowego,
  • zminimalizować prawdopodobieństwo tzw. reakcji pseudoalergicznych,
  • zmniejszyć przepuszczalność bariery śluzówki jelita dla innych pokarmów (nowych alergenów),poprawić czynność absorpcyjno-trawienną przewodu pokarmowego.

 

Aby osiągnąć zamierzone cele należy unikać nietolerowanej żywności przez okres kilku tygodni, a nawet miesięcy czy lat (w zależności od rodzaju szkodliwego pokarmu, wieku, zaawansowania choroby i ogólnego stanu zdrowia). Dieta eliminacyjna powinna być stosowana pod nadzorem specjalisty – lekarza i/lub dietetyka.

Źródło informacji: materiały Cambridge Diagnostics

 

Test ambulatoryjny

 

Badanie wykonuje się z krwi włośniczkowej – pobierana jest jedynie krew z palca do małej kapilary. Wynik testu otrzymywany jest w ciągu 40 minut.

 

Do pobrania instrukcja obsługi testu Food Detective.

Do góry

Szybki kontakt

Rejestracja

82 565 34 32
512 835 211

Stomatologia

692 451 306

 

 

Korzystamy z plików cookies w celach statystycznych. Możesz zablokować umieszczanie plików cookies na twoim urządzeniu w ustawieniach przeglądarki. Ukryj ten komunikat.